Mewa ptasia - co jedzą mewy, gdzie zimują

Mewa w turystyce wiejskiej

W rodzinie mew jest interesujący ptak, którego liczba w ostatnich latach rośnie w Europie, Azji i Kanadzie. W porównaniu z innymi małymi mewami jest pełna wdzięku i przyjazna. Ten interesujący ptak nazywa się śmieszka.

śmieszka samiec i samica

Zakres

Gnieździ się głównie na małych zbiornikach słodkowodnych w koloniach, których wielkość może dochodzić do kilku tysięcy par. Często osiedla się w pobliżu dużych miast i wysypisk żywności. W upierzeniu lęgowym wyróżnia się spośród innych gatunków mew o ciemnobrązowej głowie i białym karku. To jedna z najbardziej rozpowszechnionych mew na świecie - jej łączna liczba przekracza 2 miliony par.

Cechy i siedlisko śmieszki

Ten ptak gniazduje, wędruje, migruje tranzytowo i zimuje w niewielkich ilościach. Wielkość śmieszki jest podobna do dużego gołębia. Średnia długość samca sięga 43 cm, samica jest zawsze mniejsza - 40 cm.

Skrzydła obu płci osiągają rozpiętość do 100 cm. Opis śmieszki ma charakterystyczną cechę spośród wszystkich innych ptaków - jej strój godowy. Cała głowa ptaka jest brązowawo-brązowa, podczas gdy główne upierzenie jest białe.

Tylko na grzbiecie i na wierzchu skrzydeł mewy widoczne są szare cienie z czarnymi piórami. Młode śmieszki różnią się nieco od dorosłych kolorem piór. Dominują w nich odcienie szarości, brązu i szarości.

Ptaki mają dzioby w intensywnym wiśniowym kolorze, a ich łapy są tego samego koloru. Krawędzie ich powiek są również pomalowane na czerwono. Jeśli spojrzysz na zdjęcie śmieszki, trudno jest powstrzymać uśmiech.

Urocze stworzenie z brązową maską na twarzy i głowie od razu wzbudza współczucie. Siedlisko ptaka jest dość duże. Można go znaleźć w całej Eurazji, nawet w jej zimnych regionach. Od dawna obserwują go ludzie w Norwegii i Islandii.

śmieszka w locie

Około 100 lat temu ludzie doszli do wniosku, że śmieszki są szkodliwe dla połowu ryb. Zaczęli strzelać i niszczyć jajka. Od tego czasu ich liczba nieznacznie się poprawiła. Jednak popularność ich jaj wśród ludzi nie maleje.

Jaja są zbierane na sprzedaż, zjadane. Zwykle zbiera się z gniazd te jaja, w których są tylko dwa. Jeśli jest więcej jaj, to już wysiadują w tym gnieździe. Mewa śmieszka buduje gniazda głównie na łąkach i jeziorach, na roślinności przybrzeżnej. Można je również spotkać na lagunach i słonych torfowiskach. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, gdzie zimują mewy rzeczne.

Mewa mewa, czyli mewa stepowa (łac. arus cachinnans) należy do rodziny mew (Laridae) z rzędu Charadriiformes. Do lat 80-tych uważany był za podgatunek mewa srebrzysta (Larus argentatus).

Jego charakterystyczną cechą jest zdolność do wydawania głośnych krzyków, przypominających ludzki śmiech.

Jej tętniąca życiem natura i zamiłowanie do dużych kolonii wypędziły wiele innych ptaków morskich i ptactwa wodnego. W szczególności nie przeżywają w jej sąsiedztwie rybitwy kaspijskie (Hydroprogne caspia), które zmuszone są do opuszczenia swoich zwykłych miejsc lęgowych.

Gatunek został po raz pierwszy opisany w 1811 roku przez niemieckiego encyklopedycznego naukowca Petera Simona Pallasa.

Spread

Zasięg rozciąga się od zachodniej części Morza Śródziemnego i północno-wschodniej Europy po Azję Środkową i Wschodnią. Najliczniejsze populacje zamieszkują obszar od Bosforu po jezioro Zaisan w Kazachstanie.

Południowa granica pasma biegnie wzdłuż północnej części Morza Czarnego, Morza Azowskiego, śródlądowych jezior Kaukazu Północnego do Morza Kaspijskiego i Aralskiego. Północna granica leży w dolnym biegu Dniestru, Dniepru i Wołgi.

W Europie mewy są powszechne w Polsce, Rumunii, Czechach, Ukrainie, Białorusi i Niemczech. Liczebność europejskiej populacji szacuje się na 310-580 tys. Ptaków i jak dotąd wykazuje tendencję wzrostową.

Znanych jest 5 podgatunków. Podgatunek nominatywny żyje w Azji Zachodniej.

Zachowanie

Mewy stepowe gniazdują na wyspach, ujściach rzek, lagunach i ujściach mórz Czarnego i Kaspijskiego, a także na jeziorach na stepach i półpustyniach. Znacznie rzadziej obserwuje się je w pobliżu rzek i starych stawów. Kolonie lęgowe zlokalizowane są w miejscach trudno dostępnych dla drapieżników. Zazwyczaj ptaki preferują wysepki, wydmy i otwarte przestrzenie porośnięte gęstymi trzcinami wzdłuż krawędzi.

Na bułgarskim wybrzeżu Morza Czarnego oraz w okolicach Bukaresztu w Rumunii mewy często gniazdują na dachach. Poza sezonem lęgowym ptaki obserwuje się we wszystkich wodach przybrzeżnych i śródlądowych.

Są dobowe i często w dużych stadach. Dźwięki, które wydają, przypominają okrzyki gromady (Larus fuscus), odznaczają się jednak dłuższym czasem trwania i tonacją bardziej durową.

W rodzinie mew występuje ciekawy ptak, którego liczba w ostatnich latach rośnie w Europie, Azji i Kanadzie. W porównaniu z innymi małymi mewami jest pełna wdzięku i przyjazna. Ten interesujący ptak nazywa się śmieszka.

śmieszka samiec i samica

Dieta Mewa

Mewy mogą godzinami krążyć nad wodą w poszukiwaniu pożywienia. Widząc rybę, wlatują do wody ze strzałą, zanurzając i łapiąc zdobycz swoim wytrwałym dziobem. Mogą też okrążać większe ryby, próbując przechwycić ich połów. Ulubionym jedzeniem z brzegu są kraby, skorupiaki i meduzy. Głodna mewa nie będzie gardzić znalezioną padliną. To jest ich cecha, którą ludzie tak bardzo lubią, wraz ze zbieraniem śmieci i szmat z plaż, które są niezbędne do budowania gniazd.

Wygląd śmieszki

Mewa śmieszka jest gorszej wielkości od innych członków rodziny mew. Długość ciała ptaka sięga od 38 do 44 cm. Rozpiętość skrzydeł sięga 94 - 105 cm. Waga osoby dorosłej wynosi 250 - 350 gramów.

Śmieszne mewy: na przedzie skrzydła znajduje się szeroki biały pasek, a na plecach czarny. Latem głowa jest czekoladowo brązowa do samego tyłu głowy, jasne kolory silnie kontrastują z ciemnymi, wyraźnie widać, jak oczy są otoczone białym cienkim pierścieniem, ciemnoczerwony dziób jest lekko zakrzywiony, jasnoczerwony plamka widoczna na żuchwie.

Upierzenie jest ogólnie różowo-białe, ale podstawowy kolor skrzydeł jest uważany za szary. Kończyny są tego samego koloru co dziób. Zimą głowa staje się czysto biała, z wyraźnymi ciemnobrązowymi plamami po bokach.

Młode osobniki mają szaro-brązowy kolor głowy i tułowia. Na skrzydłach widać dużą liczbę czerwonych i brązowych plam. Ich dziób i kończyny są ciemnożółte, ogon z ciemnobrązowym paskiem.

Opis

Wygląd

Mała, pełna wdzięku mewa z zaokrągloną głową i smukłym dziobem. Długość 35-39 cm, rozpiętość skrzydeł 86-99 cm, waga 200-350 g. Znacznie (około jednej trzeciej) większy niż mała mewa, ale nieco mniejszy niż gołąb morski i mewa skalna. Cechą charakterystyczną tego koloru jest szeroki biały pasek w górnej przedniej części skrzydła i czarna obwódka z tyłu, również charakterystyczna dla gołębicy morskiej i mewy bonaparte, ale nie spotykana u innych gatunków. Należy do grupy mew o dwuletnim cyklu upierzenia.

Jest wiele gatunków mew, ale każdy ma ten sam charakter: są bardzo krnąbrnymi, energicznymi, a nawet agresywnymi ptakami, potrafią zrobić wiele, aby zdobyć dla siebie pożywienie. Mewa często spotyka się na plażach obok tłumów ludzi, a podczas podróży rzecznych i morskich towarzyszą statkom, ponieważ ich płacz jest dobrze znany wielu osobom.

Pochodzenie i opis gatunku

Rodzaj mew należy do rodziny mew i obejmuje kilkadziesiąt gatunków różniących się od siebie wielkością (czasem kilkadziesiąt razy), kolorem, siedliskiem, preferowanym pokarmem i wieloma innymi. Został opisany w 1758 roku przez Karola Linneusza pod nazwą Larus. Można wyróżnić dwa najbardziej charakterystyczne gatunki: pierwszy to mewa zwyczajna, jest to także mewa jeziorna, a drugi to mewa morska. Jeziora są znacznie mniejsze i żyją w zbiornikach słodkowodnych. Ich naukowy opis został również dokonany przez Linneusza w 1766 roku, łacińska nazwa to Larus ridibundus. <

Mewy morskie są duże i mieszkają w pobliżu morza, opisane przez tego samego Linnaeusa w 1766 r. Pod nazwą Larus Markinus. W sumie, rodzaj mewy obejmuje 23 gatunki, wcześniej się nim odnosili, ale po badaniach genetycznych zostały przekazane do powiązanego rodzaju. Najbardziej starożytni ptaki zamieszkają Ziemię około 150-160 milionów lat temu, ale mewy są znacznie młodszą rodziną. Najbardziej starożytni znaleźli przedstawiciele skamieniałości mieszkali na naszej planecie po wielkim wymarciu na końcu kredowego - około 50-55 milionów lat temu. <

Video: Seagull

Najwyraźniej były one wśród rodzin utworzonych ze względu na fakt, że w wyniku tego wymierania wiele niszów ekologicznych zostało opuszczonych, które były zajęte przez potomków ocalałych, w tym ptaków. Ale nawet wtedy było daleko od samych wyrównania mewy - najstarsze z nich zamieszkuje Ziemię około 7-12 milionów lat BC. Chaikows zazwyczaj charakteryzują się dynamiczną ewolucją: ta grupa w stosunkowo szybkim czasie dostosowany do życia w pobliżu wody. Początkowo były to ciała wodne śródlądowe, a potem zaczęli rozwijać mórz. Stopniowo otrzymali coraz więcej adaptacji ewolucyjnych do życia w pobliżu i w wodzie, a proces ten nie można jeszcze uznać za kompletny. <

Ale zdecydowanie zrobili, był podbita większość Ziemi, zaczynając osiedlić się z dwóch ośrodków: pozostałości najstarszych populacji mewy zostały znalezione w Azji Środkowej i Ameryce Południowej. Udało im się ze względu na ich wysoką płodność i zdolność do adaptacji. <

Wygląd i funkcje

Mewy czarne waży 200-400 gramów i wyglądają na smukły. Mewy morskie waży kilka razy więcej - 1-2 kg, są to duże ptaki, osiągając długość do 80 cm. Istnieje wiele innych gatunków, każdy z własnymi znaczącymi różnicami: Dwa mewy różnych gatunków mogą z góry różnić się znacznie więcej niż z ptaków z całkowicie różnymi nazwami. <

Systematyzacja mewy jest dość skomplikowane, różne szkoły ornitologiczne mogą je podzielić zgodnie z ich systemami. Ponadto, zdolność mewy o różnych gatunkach do interbreed ze sobą i dawać potomstwo, których zewnętrzne oznaki, których najczęściej łączą oznaki obu, komplikuje sprawy. <

Jest możliwe, aby podkreślić wspólne cechy charakterystyczne dla przytłaczającej większości przedstawicieli rodzaju rodzaju: Na przykład mew są usprawnione i długie ciało z dobrą aerodynamiką, długie skrzydła i kwadratowy ogon. Membrany stosowane do pływania są wyraźnie widoczne na nogach - przecież ten ptak może zanurzyć się do zdobyczy, a czasem po prostu Frolic w wodzie. <

Są one charakteryzują białe lub szare upierzenie; Czarne znaki są często występują na głowie lub skrzydłach. Młodzi ptaki zwykle mają pióra brązowawego odcienia, wtedy z wiekiem stają się lżejsze, dopóki nie obracają białego w starych mewach. Pióra są wodoodporne, co ułatwia ponowne pływanie. <

Seagull jest ptakiem rodziny mewy, prowadząc lifestyle morski. Te ptaki znajdują się na całym świecie i można je znaleźć na każdej plaży. Birds Gull są doskonałymi nurkami i rybakami. <

anatomia

Mewy mają kontrastujący kolor (białe dno i ciemne oznaczenia na wskazówkach skrzydeł i głowy). Prawie tylko upierzenie mewy jest białe, z wyjątkiem głowy i skrzydeł, gdzie są ciemne plamy. Mewy mają również ciemne paski na plecach, które je masują. Kolor ptaka zależy od tego, do jakich gatunków należy mewa. Średnia długość ptaka wynosi 30-80 cm, a waga jest najczęściej od 150 g do 2 kg. <

ptaki mają wodoodporne upierzenie, skrzydła - długi i szeroki, ogon - krótki. Mewy mają prosty dziób, zakrzywiony na końcu, aby utrzymać śliskie ryby. Istnieją membrany na łapach mew, które są bardzo podobne do płetwy, co znacznie pomaga im poruszać się po wodzie z dużą łatwością. <

zakres

Gniazda głównie na małych zbiornikach wodnych w koloniach, których rozmiar może osiągnąć kilka tysięcy par. Często osiada w pobliżu dużych miast i wysypisk żywnościowych. W upierzeniu hodowlanym wyróżnia się między innymi gatunkami mewy o ciemnobrązowej głowie i białym karmieniu. Jest to jedna z najbardziej rozpowszechnionych mewy na świecie - łączna liczba przekracza 2 miliony par. <

Mewa Cechy i Habitat

mewy żyją, gdziekolwiek jest morze, niektóre gatunki mieszkają w pobliżu korpusów i rzek. W wielu krajach mew są wysoko cenione, są oneniami i czyszczą plażami. Z drugiej strony, te ptaki są bardzo głośne, plamy i kradnie jedzenie. Są też bardzo przebiegły.

Na zdjęciu różowa mewa

Jest wiele różnych gatunków tych ptaków i wszystkie mają podobne cechy:

  • długie skrzydła;
  • płynące ciało;
  • prawie kwadratowy ogon;
  • kolor samic i samców jest taki sam;
  • młode ptaki mają brązowawe upierzenie;
  • ale stare mewy są białe;
  • rozmiar może być bardzo różny, od dużych okazów do bardzo miniaturowych; <
  • mocny dziób zakończony hakiem;
  • nogi średniej długości, czerwone lub czarne.

Wszystkie mewy są kolonialne. Kolonie te osiągają kilka tysięcy ptaków. Mewa to ptak morski, posiada pływające błony, dzięki czemu dobrze poruszają się w wodzie, ale nie należą do ptaków oceanicznych.

Mewa jest ptakiem monogamicznym, pary tworzą się przez długi czas. Są doskonałymi lotnikami, ale dobrze chodzą też po lądzie. Na pytanie: "Czy mewa jest ptakiem wędrownym, czy nie?" możesz odpowiedzieć tak i nie. Większość mew lata do cieplejszych regionów, ale niektóre pozostają na zimę w miastach, jeśli mają się czym wyżywić.

Popularny Posty.
Szwajcaria zimą

Mówią „Szwajcaria” - wyobraź sobie stoki narciarskie. Stowarzyszenie jest dość uczciwe, bo to w tym kraju w XIX wieku ...

  • . 22 minuty
Multitour w Szwajcarii: opis

Szwajcaria - chcesz tam pojechać? Multitour w Szwajcarii: szczegółowy opis trasy, plan trekkingu i inne przydatne informacje.

  • . 11 minuty
Używamy plików cookie
Używamy plików cookie, aby zapewnić, że damy najlepsze doświadczenie na naszej stronie internetowej. Korzystając ze strony internetowej, zgadzasz się na korzystanie z plików cookie.
Zezwalaj na pliki cookie.